Gevlinderde betonvloer coaten - Gendt

Gevlinderde betonvloer coaten met DHZ PU-Quickcoat...

Kun je een gevlinderde betonvloer coaten? Die vraag krijgen we vaak en het antwoord is "ja". Een gevlinderde betonvloer coaten is niet zo eenvoudig als het coaten van een doorsnee betonvloer. Een gevlinderde betonvloer is namelijk vrijwel volledig vloeistofdicht gemaakt. Dit vloeistofdicht maken van de betonvloer doet men door middel van "vlinderen". Dit is het  machinaal dichtstampen van de toplaag van de betonvloer.

Door het vlinderen van de betonvloer wordt ervoor gezorgd dat de vloer geen vloeistoffen en vuil opneemt, waardoor de vloer makkelijker in gebruik is en stofvrij blijft. Echter in de praktijk blijkt anders. Na verloop van jaren wordt de vloer matter door gebruik en slijt de toplaag van de gevlinderde betonvloer langzaam.

Hierdoor wordt de vloer steeds vatbaarder voor vlekken en voor stof. Om de vloer weer volledig vloeistofdicht en gemakkelijk reinigbaar te maken kun je de gevlinderde betonvloer coaten. Een gevlinderde betonvloer coaten verreist de juiste voorbehandelingen.

Een gevlinderde betonvloer heeft een dichte structuur en dat maakt het moeilijk voor de coating om te hechten. Om de coating toch goed te laten hechten, adviseren wij om de vloer machinaal op te ruwen. Dit kan met een betonschuurmachine met korrel 20-30 of met een "Woodboy" met grove schuurpad. Voordat er geschuurd kan worden moet de vloer eerst stofvrij gemaakt worden. Dit doe je door middel van de betonvloer goed aan te vegen met een bezem en vervolgens te stofzuigen. 

Wanneer het echter een redelijk vlakke vloer betreft, die niet volledig dicht gevlinderd is en die goed vloeistof opneemt, wordt het schuren ook wel overgeslagen. Bij dagelijks zware belasting adviseren wij altijd om de vloer op te ruwen.

Als de vloer stofvrij is, kan er indien nodig gedweild worden, eventueel met toevoeging van een goede ontvetter. Wanneer de vloer helemaal droog is, kan er gestart worden met het coaten van de gevlinderde betonvloer.

DHZ PU-Quickcoat heeft een zeer agressieve hechting en kan rechtstreeks, zonder primer, worden aangebracht op een gevlinderde betonvloer. De gevlinderde betonvloer coaten doe je meestal in een 2-laags systeem. Bij een hondenschool in Gendt (NL) is er ook gekozen voor deze aanpak. Het resultaat hiervan ziet u op de foto's hierboven. (Kleur: Ral 7044)

De coating voor de eerste laag wordt 10% vermengd met thinner. Met thinner maak je de coating iets dunner waardoor deze zich gemakkelijker vastvreet in de openstaande poriën van de gevlinderde betonvloer. De tweede laag kan onverdund (bij een temperatuur van 20 graden) na 16-24 uur aangebracht worden.

Wilt u meer uitgebreide informatie over het gevlinderde betonvloer coaten met DHZ PU-Quickcoat? Lees dan het stappenplan door en doe het gemakkelijk zelf!